5x whisky voor onder de € 50

5x whisky voor onder de € 50

5 x goede whisky onder de € 50

Wij laten je graag proeven dat whisky niet per sé duur hoeft te zijn.

In dit artikel vind je 5 whisky’s, variërend van smaakprofiel, van onder de € 50. Goed voor zowel de beginnende whiskydrinker als de gevorderde!

AUCHENTOSHAN 12 YEARS

1. Auchentoshan 12 jaar | € 32,95 | Smaakprofiel: Mild & Fruitig

Whisky met een leeftijd

De eerste uit het rijtje is de Auchentoshan 12 jaar. Auchentoshan is nog één van de weinige distilleerderijen uit de Schotse Lowlands. In het Keltisch betekent Auchentoshan: de hoek van het veld. Spreek het uit als ‘Aggen-toshen’. Wat Auchentoshan uniek maakt is dat zij hun whisky 3x distilleren. In Ierland is dit gebruikelijker dan in Schotland. De alcohol wordt zuiverder en daardoor ervaart men de whisky als zachter en delicater.

Je ruikt crème brûlée, citrus en noten. Je proeft mandarijnen, limoen, honing en vanille.

2. Finlaggan Cask Strength | € 39,95 | Smaakprofiel: Rijk & Rokerig

Whisky met pit

Deze whisky is cask strength. Dat betekent dat bij het bottelen geen water is toegevoegd, waardoor het alcoholpercentage hoger ligt: 58%. Een whisky met een pittig karakter! Leuk detail: niemand weet door welke distilleerderij deze whisky is gemaakt. Het merk Finlaggan houdt dit zeer geheim.

Je ruikt rubber, kampvuur en gebakken spek. Je proeft turf, abrikozen en bruine suiker.

KOVAL SINGLE BARREL BOURBON

3. Koval Single Barrel Bourbon | € 47,75 | Smaakprofiel: Mild & Fruitig

Een bourbon whisky

Koval is een relatief jonge distilleerderij. Het stel Robert en Sonat zijn in 2008 gestart met de Koval Distillery in Chicago, Verenigde Staten. Speciaal aan de Koval whiskey is de graansoort die men gebruikt: gierst. Gierst is een populair product in Afrika en Azië en is van nature glutenvrij. In deze bourbon zit 51% mais en is verder aangevuld met gierst in plaats van het gebruikelijke, rogge of gerst.
De Koval Singel Barrel Bourbon heeft in 2014 goud gewonnen voor de beste bourbon in de International Whisky Competition.
Een echte prijswinnaar dus!

Je ruikt hooi, abrikoos en peper. Je proeft karamel, gember en een hint van tabak.

BULLEIT RYE WHISKEY

4. Bulleit Rye | € 32,50 | Smaakprofiel: Vol & Kruidig

Met rogge als basis

Deze volle kruidige whiskey (met een e!- want het is Amerikaans) is gemaakt van 95% rogge en 5% gemoute gerst. Dit zorgt voor een geheel andere smaak en is niet te vergelijken met single malt. Je kunt de rogge herkennen aan de zachte maar kruidige, volle smaak. De Bulleit Rye bestaat pas sinds 2011. Ondanks dat de whisky als een NAS whisky op de markt wordt gebracht, zegt men dat deze whiskey 5-7 jaar op het vat ligt.

Je ruikt rogge, gesuikerde perziksnoepjes en eikenhout. Je proeft kaneel, kruidnagel en peper.

CONNEMARA PEATED SINGLE MALT

5. Connemara Peated Single Malt | € 27,50 | Smaakprofiel: Rijk & Rokerig

Een geturfde whisky

Connemara is de enige Ierse geturfde single malt whiskey en daarom zeer uniek! Vernoemd naar één van de meest befaamde regio’s van Ierland, waar de fantastische en woeste natuur eruit springt. De Atlantische kustlijn en majestueuze bergen die overgaan in de door regen gedrenkte geturfde landerijen, heeft een landschap van unieke schoonheid gecreëerd. Deze whisky is rokerig maar toch erg soepel, een ideale opstap voor het zwaardere werk.

Je ruikt honing, hout en appel. Je proeft kampvuur, turf en honing.

Liever meerdere smaken voor onder de €50?

Probeer het Vintage, Classic– of het Proefabonnement.

Maaike Smit Red Warrior

maaike Smit