6x beste whisky voor een herfstavond

6x beste whisky voor een herfstavond

6 beste whisky’s voor een herfstavond

Regen, storm, kou. Een herfstavond is een perfect moment voor een fijn glas whisky.

Wij geven je graag advies over de beste whisky’s die je op zo’n avond erbij kunt pakken!

Aberlour – Casg Annamh

De Casg Annamh is een single malt NAS-whisky die zonder koude filtering gebotteld is op een alcoholsterkte van 48%. De gerst dat Aberlour gebruikt, groeit een paar kilometer bij de distilleerderij vandaan. De naam betekent ‘zeldzaam vat’.
De Casg Annamh is gerijpt op first-fill Oloroso sherryvaten en twee type vaten van Amerikaans eikenhout. Verwacht dan ook veel fruit, maar ook kruidigheid terug te vinden in deze whisky.

Je ruikt o.a. rozijnen en kersen. Je proeft kaneel en chocolade.

Auchentoshan – 18 Years

Auchentoshan is nog één van de weinige distilleerderijen uit de Schotse Lowlands. In het Keltisch betekent Auchentoshan: de hoek van het veld. Niet echt een romantische vertaling. Je spreekt de naam trouwens uit als ‘Aggen–Toshen’.

Wat Auchentoshan uniek maakt is dat zij hun whisky’s 3x distilleren, net als de meeste whiskey’s in Ierland. Niet gek, want verhalen gaan de rondte dat de distilleerderij ooit is opgezet door Ierse kolonisten eind 1700.

Doordat de whisky 3 keer gedistilleerd wordt, komen er meer tonen van fruit en citrus naar voren. De alcohol wordt zuiverder en daardoor ervaart men de whisky als zachter en delicater.

Je kunt appel en toffee ruiken en je proeft o.a. perzik en bruine suiker.

Redbreast – Lustau Edition

Deze uitgave van Redbreast wordt gekenmerkt door de samenwerking tussen de meest prestigieuze Bodega in Jerez (Spanje) genaamd Lustau en de Midleton Distilleerderij uit Ierland. Eerst wordt de whiskey gerijpt op traditionele bourbon en sherryvaten voor een periode van 9-12 jaar. Hierna krijgt de whiskey een finish van een jaar op speciale sherry ‘butts’, die nog vol zitten met de tonen van een 2 jaar oude sherry die op deze vaten hebben gelegen.

Redbreast distilleert hun whiskey op de pot still. Dit distilleerproces is iets anders ten opzichte van andere ketels. Doordat de pot still een lange hals heeft, komt het distillaat meer in contact met het koper en krijg je een geurige en fruitige whiskey.

Je ruikt o.a. rood fruit en marsepein. Je proef peper en sherrytonen proeven.

The Famous Grouse – Port Wood Cask Finish

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw was The Famous Grouse één van de bestverkopende whisky’s van Schotland.
Deze whisky is gemaakt van blends die voornamelijk op sherryvaten hebben gelegen. De narijping is gedaan op port vaten. Deze mix zorgt voor een zoete whisky, met additionele tonen van kruiden. De whisky’s uit de blend komen o.a. van Highland Park en The Macallan.

Ruik aan je glas en ontdek vanille en perzik. Proef o.a. sinaasappel en rozijnen.

Glen Moray – Port Cask Finish

De Schotse distilleerderij Glen Moray produceert single malt sinds 1897 en is gehuisvest in het centrum van de regio Speyside. Ze zijn ooit begonnen als bierbrouwerij, maar sinds 1897 maken ze whisky. De new make ging in een groot variété aan vaten; dat was destijds zeer ongewoon. Ze staan bekend om hun rijpingsprocessen op diverse vaten. Zo hebben ze ook whisky op Chardonnay vaten liggen.

Deze Glen Moray Port Cask Finish is een NAS-whisky en is onderdeel van een Classic-serie. De naam Glen betekent in het Keltisch ‘dal of vallei’ en Moray is de naam van de omgeving. Door het bijzondere klimaat stond het gebied ‘The o’Moray’ destijds al bekend om de goede kwaliteit gerst.

Ruik gedroogd fruit in combinatie met vanille. Neem een slok en proef citrus met pure chocolade.

Talisker – Port Ruighe

De Talisker Port Ruighe is vernoemd naar de hoofdstad van het Schotse eiland Skye en tevens de belangrijkste haven van het eiland.

Deze NAS-whisky is gefinished op Port vaten. Het krijgt hierdoor zoete en sappige tonen van rood fruit naast de kenmerkende rauwe smaak van Talisker.
De Port Ruighe is een ode aan de Schotse handelaren die in vroegere tijden de ruwe zee trotseerden en een belangrijke bijdrage leverden aan de porthandel.
Talisker is opgericht in 1830 en tot op de dag van vandaag de enige distilleerderij op het eiland Skye.

Je ruikt o.a. pruimen met lichte rook en je kunt peper in combinatie met zilte kersen proeven.

Maaike Smit Red Warrior

maaike Smit