De nieuwe look van Arran

De nieuwe look van Arran

De nieuwe look van Arran

Arran presenteerde deze week zijn nieuwe look. De 10 jaar en de Quarter Cask zijn in een nieuw jasje gestoken. Daarnaast presenteert Arran 2 nieuwe expressies. In oktober volgen ook de andere expressies van de standaard range van Arran.

Oud vs nieuw

Waar de oude expressies werden gekenmerkt met verschillen in kleur op de fles en de verpakking, gaat het bij de nieuwe expressies vooral om een mooi cleane look. Volgens eigen zeggen heeft de look een mooie make-over ondergaan, maar blijft de whisky nog steeds dezelfde uitmuntende Arran Single Malt die zij altijd al gebotteld hebben.

De 10 jaar en Quarter Cask Bothy expressie hebben hun plaats gehouden in de standaardrange van Arran. Daarnaast presenteert Arran 2 nieuwe bottelingen: The Barrel Reserve en The Bodega. De Barrel Reserve is een 100% op bourbon vaten gerijpte whisky en wordt gebotteld op 43% alcohol. The Bodega is een op sherry vaten gerijpte whisky en wordt gebotteld op 55,8% alcohol. 


Inspiratie voor het design

Arran is de eigenaar van 2 distilleerderijen op het eiland van Arran. In het noorden ligt de distilleerderij van Arran in het plaatsje Lochranza, in het zuiden is men bezig met het opzetten van de Lagg Distillery. Hier wordt de Lagg Single Malt Whisky geproduceerd sinds 2019.

De nieuwe look van de flessen is voortgekomen uit het feit dat ze een wezenlijk verschil wilden laten zien tussen de 2 kanten van het eiland.

Arran heeft gekozen om de natuurlijke elementen en authenticiteit van het eiland terug te laten komen in het design, door zich te focussen op de unieke herkomst van de stad Lochranza.

                                                    IOA arran icon with text pantone

Het design weerspiegelt de reis die het water aflegt vanaf de bron in Loch na Davie tot de distilleerderij. Hierbij reist het water door 6 watervallen; elke waterval maakt het water weer iets puurder. De rimpelingen op de schouder en kern van de nieuwe fles moet dit illustreren en de natuurlijkheid van de drank benadrukken.

De arenden spelen een belangrijke rol in het verhaal van Arran in Lochranza. Arran heeft de arenden ook weer terug laten komen in het design van de verpakking.

In 1994 heeft het nestelen van een paartje gouden Arenden er voor gezorgd dat de bouw van de distilleerderij stil werd gelegd. Sindsdien verblijven ze al 25 jaar bij de distilleerderij.  

De nieuwe whisky’s zijn vanaf 16 september beschikbaar. Arran gaat de andere niet genoemde expressies in dit stuk de komende maanden van een nieuw jasje voorzien.

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes