De standaardbottelingen van The GlenDronach

De standaardbottelingen van The GlenDronach

De standaardbottelingen van The GlenDronach

In dit artikel neem ik je mee naar de standaardbottelingen van een grote gevestigde whiskyfabrikant: The GlenDronach!

The GlenDronach kent een rijke geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. De distilleerderij groeide op een gegeven moment uit tot de grootste distilleerderij van Schotland, maar werd ook tussen 1996 en 2001 tijdelijk gesloten; de Engelse term hiervoor is ‘mothballed’. Oftewel: gesloten met de optie om de productie eventueel opnieuw op te starten. Dit is gelukkig ook gebeurd! De nieuwe eigenaar heeft de productie in 2001 weer hervat.

The GlenDronach heeft op dit moment 7 whisky’s in hun standaardassortiment:

  • The Hielan’ Aged 8 Years
  • Forgue Aged 10 Years (Travel Exclusive)
  • Original Aged 12 Years
  • Revival Aged 15 Years
  • Allardice Aged 18 Years
  • Parliament Aged 21 Years
  • Peated

The GlenDronach staat al 200 jaar bekend om hun single malt whisky’s met rijke sherry-invloeden. Ze gebruiken hiervoor een combinatie van Pedro Ximenez en Oloroso sherryvaten. Zeg je GlenDronach, dan zeg je sherry!

The Hielan’ Aged 8 Years

The Hielan 8 is de jongste whisky uit het standaardassortiment van The GlenDronach. Deze whisky heeft gerijpt op een combinatie van bourbon- en sherryvaten voor een periode van minimaal 8 jaar. Eigenlijk is deze whisky niet waar men direct bij GlenDronach aan denkt. De whisky heeft wel sherryinvloeden, maar die zijn niet heel zwaar aanwezig. The Hielan is een ode aan het dialect dat wordt gesproken in het gebied waar de distilleerderij van GlenDronach is gevestigd. Voor zijn jonge leeftijd is dit een prima whisky in deze prijscategorie, ook voor een niet typische GlenDronach whisky.

Forgue Aged 10 years

Deze 10 jaar oude whisky is een rijke single malt, die vol zit met sherry invloeden. De vaten waarindeze whisky is gerijpt, zijn gebruikt voor het makenvan Pedro Ximenez en Oloroso sherry’s. Forgue is het plaatsje waar de distilleerderij van The GlenDronach is gevestigd. De smaken die terugkomen in deze whisky zijn bramen, rijpe gerst en eiken. Bij de afdronk komen wat kruidigere smaken terug. Deze whisky is gemaakt voor de Travel Exclusive lijn, wat inhoudt dat deze bedoeld is voor de verkoop achter de douane, zoals bijvoorbeeld op luchthavens.

Original Aged 12 Years

Waarschijnlijk de bekendste whisky uit het standaardassortiment van The GlenDronach en eigenlijk onmisbaar in je eigen whiskycollectie. De 12 jaar staat bekend om zijn rijke sherry invloeden welke tevens een fijne aangename zachtheid kent. Vanille, zacht fruit en een lange nootachtige finish. Voor deze whisky zijn Pedro Ximenez en Oloroso sherryvaten uit het Spaanse Andalusië gebruikt.

Heb je een 12-jarige bemachtigd voor 2017? Dan heb je waarschijnlijk nog een van de laatste 12-jarige GlenDronach in je bezit die op oude wijze is gedistilleerd. Tot 2005 werden de ketels verwarmd met kolen, daarna is men overgegaan op verwarming middels stoom. Ook het moutingsproces werd toen nog handmatig gedaan, vanaf 2005 zijn ze overgestapt op het inkopen van industrieel gemoute gerst.

Revival Aged 15 Years

Ook de 15 jaar heeft gerijpt op Pedro Ximenez en Oloroso sherry vaten. In 2015 is deze whisky tijdelijk uit het assortiment van The GlenDronach gehaald, maar deze whisky is nu weer terug! Vandaar ook de naam ‘Revival’. De smaken die je bij deze whisky ervaart, zijn van iets vollere tonen dan de 12-jarige. Donker fruit, rijke chocolade en manuka honing. De whisky wordt op 46% alcohol gebotteld.

Voordat men stopte met het produceren van de 15 jaar in 2015, kon je deze whisky voor 35-40 euro kopen. Dat is helaas nu niet meer zo, volgens velen erg jammer. In september 2018 is deze whisky weer op de markt gebracht in gelimiteerde batches, vandaar dat de prijs nu ruim verdubbeld is.

Allardice Aged 18 Years

The GlenDronach Allardice is vernoemd naar de oprichter van de distilleerderij: James Allardice. De whisky is gerijpt op Oloroso sherry vaten. De smaak is een stuk complexer dan de whisky’s die hierboven beschreven zijn. Kruidig, walnoten en stroperig met een lange afdronk. Een fantastische sherry whisky!

Parliament Aged 21 Years

The GlenDronach Parliament heeft niets te maken met politiek, maar verwijst naar een groep roeken (familie van de kraai) die al eeuwen in de bomen leven rondom de pakhuizen van de distilleerderij. Vroeger waren deze roeken zeer nuttig, want als de belastinginner langskwam, dienden de roeken als een soort alarmsysteem. Zo kon nog snel iets worden
verhuld indien nodig en bleven de belastingen die afgedragen moesten worden beheersbaar.

Deze 21 jaar oude whisky heeft gerijpt op een combinatie van Pedro Ximenez en Oloroso sherry vaten en wordt gekenmerkt door een smaak van chocola en kruiden.

Peated

Voor de kerstdagen in 2015 heeft The GlenDronach de Peated toegevoegd in hun assortiment. In tegenstelling tot de andere whisky’s in het standaardassortiment, is deze wel geturfd. De Peated is een ode aan de traditionele manier van het drogen van de gerst met turf die werd gebruikt in de distilleerderij. Deze whisky heeft gerijpt op een mix van bourbon en sherryvaten. Naast de kenmerkende sherrysmaak van  GlenDronach, heeft deze dus ook een turfsmaak.

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes