Het etiket lezen

Het etiket lezen

Het etiket lezen

Het etiket van de fles whisky bevat waardevolle informatie. En vergeet het omhulsel (de koker/doos) waar de fles in zit niet!

Natuurlijk komt ook marketing om te hoek kijken bij de aankleding van de fles. De uitstraling bepaalt immers de aandacht dat het krijgt en hoe het merk zichzelf in de markt zet. Welke informatie kun je vinden op het etiket en de verpakking?

Allereerst valt de (merk)naam van de whisky je vaak als eerste op. Vaak wordt de naam van de distilleerderij als merknaam gebruikt als het gaat om single malt whisky’s. Is het een blend? Dan zie je de merknaam.

Ook de regio of plaats van herkomst kun je terugvinden op het etiket. Bij Schotse single malts is het zelfs verplicht om de regio te vermelden. Vaak kun je aan de hand van de regio bepalen wat de smaak van de whisky zal zijn.

Wat je verder vaak prominent op de fles ziet staan is de leeftijd. Dit cijfer verwijst naar de jongste whisky die in de fles zit. Als er geen leeftijd op de fles staat dan is dit een NAS whisky. NAS staat voor Non Age Statement, oftewel, er is geen verklaring gegeven over de leeftijd. Het hangt dan af van het type whisky hoe lang de whisky op vat heeft gelegen.

Er is ook informatie dat volgens de wet verplicht op het etiket moet staan: de inhoud van de fles en het alcoholpercentage.

Op het etiket kan ook vermeld worden op welk type vat of meerdere vaten de whisky heeft gerijpt. Door dit te vermelden, geef je informatie over welke smaakaroma’s het gebruikte hout aan de whisky heeft afgegeven. Dit vertelt je alvast wat meer over wat je kunt verwachten.

Zie je de term ‘natural colour’ staan? Aan de whisky zijn dan geen extra kleurstoffen toegevoegd. Er zijn distilleerderijen die ervoor kiezen om de kleurstof E150a (karamel) toe te voegen voordat de whisky gebotteld wordt. Deze kleurstof dient enkel om de whisky bij te kleuren; je proeft deze niet! Wordt er iets anders toegevoegd? Dan is het geen whisky meer. Voor de Duitse en Deense wetgeving is het verplicht om de toevoeging te vermelden geschreven in de nationale taal. Je kunt het dus in de Duitse en Deense taal tegenkomen.

Non-chill filtered’ betekent dat de whisky niet gekoeld is tot richting het vriespunt om daarmee bepaalde stoffen (eiwitten, vetzuren) uit de drank te halen. Deze stoffen kunnen de whisky troebel maken; iets wat vaak voor een consument niet gewenst is. Met de vermelding van deze term laat de distilleerderij zien dat de drank zo puur mogelijk is gebotteld.

Is de drank niet aangelengd met water, dan zie je ‘cask strength’ op het etiket staan. De whisky komt rechtstreeks uit het vat en het alcoholpercentage ligt vaak hoger dan 50%.

De vermelding ‘single cask’ of ‘single barrel’ geeft aan dat de inhoud van de fles uit 1 enkel vat komt. Vaak wordt het vatnummer ook vermeld op het etiket.

Is de whisky gerijpt op een vat dat niet eerder gebruikt is voor whisky? Je vindt de term ‘first fill’ op het etiket als dat het geval is. Deze vaten geven de whisky meer smaak. Informatieve informatie voor de consument!

We hopen dat dit artikel je wat meer kennis heeft gegeven over de informatie op het etiket en de verpakking.

Veel plezier bij het uitzoeken van je whisky!

Maaike Smit Red Warrior

Maaike Smit