Nieuw uitgebrachte whisky’s

Nieuw uitgebrachte whisky’s

Nieuw uitgebrachte whisky's

19 juni 2019

In dit artikel vind je de nieuwste whisky’s die onlangs zijn uitgebracht of binnenkort op de markt komen.

Highland Park: Ness of Brodgar’s Legacy

Highland Park geeft een gelimiteerde versie uit genaamd Highland Park: Ness of Brodgar’s Legacy. Deze fles wordt uitgebracht ter ondersteuning van de opgraving van Ness of Brodgar in Orkney Schotland. Op de Ness of Brodgar is een 5000 jaar oud tempelcomplex gevonden, waar vanaf 2003 opgravingen plaatsvinden.

Een percentage van de opbrengst van de slechts 5000 flessen die uitgebracht worden, wordt gedoneerd aan het goede doel dat toezicht houdt op het 5000 jaar oude Werelderfgoedlocatie.

De 12-jarige single malt heeft aroma’s van zoete bloemenhoning, rijke fruitcake, warme winterkruiden, sinaasappelschil en rokerige veen. De Highland Park: Ness of Brodgar’s Legacy wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.

De Highland Park: Ness of Brodgar’s Legacy is beschikbaar voor £ 55 per fles tijdens een speciaal ondersteuningsevenement voor de stichting op 22 en 23 juni. De resterende flessen whisky zijn vanaf juli verkrijgbaar bij de Highland Distilleerderij en op de website van Highland Park.

Exclusief trio van de nieuwe Lagg distilleerderij

De nieuw geopende Isle of Arran-distilleerderij, de tweede distilleerderij van het Schotse eiland Arran, brengt een exclusief trio van zwaar geturfde whisky’s op de markt.

Twee whisky’s van dit trio zijn afkomstig van de Machrie Moor distilleerderij en de derde is uitgebracht onder het Arran Malt label.

Graham Omand, manager van de Lagg distilleerderij: ‘De Lagg distilleerderij gaat zwaar geturfde whisky’s op de markt brengen, dus was het toeval dat dit trio klaarlag om uit te brengen’.

De Lagg-distilleerderij werd op 12 juni jl. voor het publiek geopend en de eerste vaten van de distilleerderij zijn in april 2019 gevuld.

Hoewel de whisky pas in 2022 volledig rijp zal zijn, biedt de distilleerderij 20 cl flessen van zijn new make aan als een ‘gedistilleerde drank’ in het bezoekerscentrum van de distilleerderij, naast de verkoop van vaten van de volwassen whisky.

Naast het kopen van de exclusieve bottelingen, kunnen bezoekers ook een rondleiding krijgen in de nieuwe faciliteit, dineren in het restaurant van de distilleerderij en cocktails bestellen bij de bar, die uitkijkt over Campbeltown en het eiland Ailsa Craig aan de zuidkust van Arran.

GlenDronach Port Wood 10 Years Single Malt

GlenDronach heeft een nieuwe 10 jaar oude Single Malt op de markt gebracht: Port Wood. In 2017 was al de Peated Port Wood op de markt gebracht. Nu volgt dus de non-peated versie. Deze whisky is gerijpt op zowel ex-Pedro Ximénez en ex-Olorosa Sherry vaten, gevolgd door een tweede rijping op ex-port vaten uit de Douro Vallei in Portugal.

De Port Wood is gebotteld op 46% alcohol zonder koude filtering en toegevoegde kleuring.

Dr Rachel Barrie, master blender van de GlenDronach Distilleerderij, omschrijft de smaaknotities van de Port Wood: ‘zwarte bessen, geroosterde appelkruimel met versgebakken peperkoek met een rijk en fruitige afdronk’.

Douglas

De onafhankelijke bottelaar Douglas Laing & co breidt zijn Xtra Old Particular (XOP) serie uit met de ‘super-premium’ Black Series. De eerste uit deze Single Cask Series is een single malt uit 1994 van de Springbank Distilleerderij.

De whisky heeft 25 jaar in een ex-Sherry vat gelegen, voordat het als cask strength met een alcoholpercentage van 47,7 % de fles inging.

Volgens Douglas Laing heeft deze whisky een ‘uitzonderlijk rijke, donkere kleur’ met een ‘donker fruitige, subtiel rokerige, leerachtige en chocolade-achtige‘ smaak.

Elke whisky uit deze Black Serie is verpakt in een zwart-witte doos met gouden folie en bevat tevens een zilveren label, een glazen stop en een echtheidscertificaat.

De slechts 148 flessen XOP The Black Series Springbank Vintage 1994 zijn verkrijgbaar in Europa en Azie met een prijs van ongeveer £ 800 per fles.

Johnnie Walker A Song of Ice en Song of Fire

Johnnie Walker zet de Game of Thrones-traditie voort met de lancering van de Johnnie Walker A Song of Ice en Song of Fire.

A Song of Ice is een blended Scotch geïnspireerd op de Direwolves van de House of Stark.  Deze whisky komt deels van de Clynelish distilleerderij en wordt gekenmerkt door tonen van vanille en tropische vruchten.

De A Song of Fire whisky is geïnspireerd door de draken gecommandeerd door Daenerys Targaryen, ook bekend als de ‘Mother of Dragons’.

Deze whisky heeft een alcoholpercentage van 40,8 % en is afkomstig van Caol Ila, die deze geturfde whisky omschrijft als een ‘rokerige whisky met een rijke, ronde zoetheid’.

Beide whisky’s zijn vanaf augustus verkrijgbaar in de Verenigde Staten en vanaf oktober in de rest van de wereld.

Bronnen:
www.scotchwhisky.com
www.whiskypassion.nl

Maaike Smit Red Warrior

Maaike Smit