Onafhankelijke (whisky)bottelaars?

Onafhankelijke (whisky)bottelaars?

Onafhankelijke bottelaars?

Whiskydistilleerderijen brengen officiële bottelingen uit, vaak onder de naam van de distilleerderij. Maar er zijn ook andere spelers op de markt: de onafhankelijke bottelaars. Wie zijn ze en wat is hun rol?

Wat doen ze?

Een onafhankelijke bottelaar is een zelfstandige onderneming die met whisky gevulde vaten koopt van een distilleerderij of van zgn. ‘whisky tussenhandelaren’.
De onafhankelijke bottelaar bottelt de whisky en brengt het zelf op de markt. Het kan ook zijn dat de onafhankelijke bottelaar de vaten verder laat rijpen in een eigen pakhuis.

Je vraagt je vast af waarom distilleerderij hun gevulde vaten verkopen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: om extra inkomsten te generen.

Interessant?

De onafhankelijke bottelaars bottelen vaak uit 1 vat, dat wordt ‘single cask whisky’ genoemd. Dit staat vaak ook vermeld op het etiket. De whisky in die fles komt dus slechts uit 1 vat. Omdat elk vat zijn eigen smaken en kenmerken heeft, kun je dus hele interessante flessen vinden!
Ook wordt de whisky niet gekleurd of koud gefilterd, waardoor de unieke kenmerken gehandhaafd blijven. Dit maakt de fles alleen maar unieker en interessanter!

Op de fles staat vaak de oorspronkelijke distilleerderij vermeld, samen met de datum van op vat gaan, datum van bottelen en soms ook de datum van distillatie.
Maar niet altijd! Er zijn ook whiskyflessen van onafhankelijke bottelaars op de markt, de ‘geheime bottelingen’, waarvan ze de oorsprong niet bekend maken. Dat is een geheim!

Wie?

Inmiddels zijn er veel onafhankelijke bottelaars op de markt. De meest bekende zijn bijvoorbeeld Gordon & MacPhail, Signnatory, Càrn Mòr en Douglas Laing.

Maaike Smit Red Warrior

Maaike Smit