Peatcense

Peatcense

Die heerlijke geur van turf

De bezoekers van whisky distilleerderijen met een eigen mouterij herkennen de geur vast wel: de geur van verbrande turf. Sommigen vinden het heerlijk, anderen moeten er juist niets van hebben.

Wist je dat je deze geur gewoon in huis kunt halen?

De Peatcense wierookkegels brengt de geur van het traditionele aangename Schotse turfvuur naar je huis toe en is makkelijk in gebruik. Dus of je nu die herinneringen van je Schotse voorouders terug wilt halen of gewoon een fantastische ambiance wilt creƫren om je eigen dram te drinken, Peatcense is uitermate geschikt om eventjes relaxed je avond door te brengen in heerlijke turfsferen!

Turf wordt al honderden jaren gebruikt als brandstof om het huis te verwarmen of om bijvoorbeeld
op te koken.

Het steken van turf is echter hard werk! De turfwinning begint vaak in mei als de zomerzon zachtjes tevoorschijn komt en in combinatie met de drogere wind het turf kan drogen. Om de turf te kunnen steken dient eerst alles wat aan de oppervlakte ligt of groeit weggehaald te worden. Door gebruik te maken van een speciale schep, wordt het turf al in kleine plakken gesneden. De gesneden turf wordt dan uitgespreid om zo te drogen.

Om de rokerige smaak in whisky te krijgen, gebruiken sommige traditionele Schotse distilleerderijen nog steeds op turf gestookte ovens.

De mout wordt gedroogd in deze ovens waar de hitte en rook opstijgen onder de ovenbodem en filtert door de mout waardoor het een rokerige geur en smaak krijgt.

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes