Productieproces: fase 2

Productieproces: fase 2

Het productieproces: fase 2

Hoe wordt whisky eigenlijk gemaakt? In de aankomende weken gaan we dieper in op de verschillende fases van het productieproces van malt whisky. Het productieproces omvat 5 fases:

1. Mouten van de gerst
2. Beslag maken
3. Gistingsproces
4. Distillatie
5. Rijpen

Deze week bespreken we fase 2: beslag maken.

Nu we gemoute gerst hebben, is het tijd om het beslag te maken. Deze brouwfase is praktisch hetzelfde als bij het brouwen van bier; alleen het toevoegen van hop gebeurt niet bij het maken van whisky.

Nadat de gemoute gerst is ontdaan van allerlei vuil (bijvoorbeeld steen) wordt het grof gemalen. De gemalen gemoute gerst wordt ‘grist’ genoemd en heeft de structuur van een grove meel. De verhoudingen van de grist is belangrijk voor het maken van het beslag (‘mash’ genoemd’). Doorgaans bestaat de grist voor ongeveer 70% uit grove bloem, 10% uit fijne bloem en de overige 20% bestaat uit vezels en vliesjes.

Suikerwater maken

Suikerwater

Aan de grist wordt vervolgens heet water van +/- 65 °C toegevoegd in een grote ton, de ‘mash tun’ genoemd. In deze ton ontstaat suikerwater doordat het hete water de suikers laat oplossen en het achtergebleven zetmeel kan worden omgezet naar suiker. Dit suikerwater heeft ook een eigen benaming: ‘wort’.
Het suikerwater wordt vervolgens afgetapt en naar een nieuwe ton geleid; de ‘washback’.

Het toevoegen van water kan tot 4x plaatsvinden. Elke keer heeft het water een hogere temperatuur, zodat al het zetmeel wordt opgelost en mee kan gaan in het productieproces.

Mash tun

Water met kwaliteit

De kwaliteit en de keuze van het water dat aan de grist wordt toegevoegd is een essentieel onderdeel van de smaak van whisky. Het water bevat mineralen en het kan ook kleine turf-deeltjes bevatten. Dit beïnvloedt natuurlijk het suikerwater en uiteindelijk ook je whisky.

Na bovenstaande stappen doorlopen te hebben, hebben we suikerwater over. Dit suikerwater kan na het afkoelen worden vergist. Dat leggen we volgende week uit!

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes