Productieproces: fase 3

Productieproces: fase 3

Het productieproces: fase 3

Hoe wordt whisky eigenlijk gemaakt? In de aankomende weken gaan we dieper in op de verschillende fases van het productieproces van malt whisky. Het productieproces omvat 5 fases:
 
1. Mouten van de gerst
2. Beslag maken
3. Gistingsproces
4. Distillatie
5. Rijpen
 
Deze week bespreken we fase 3: gistingsproces.
 
We zijn vandaag aangekomen bij fase 3 van het productieproces van whisky: het gistingsproces. Uit fase 2 hebben we een (eind)product, namelijk ‘wort’ – het suikerwater. Dit product bevat nog geen alcohol, die wordt in deze fase gecreëerd.

Washbacks

De wort wordt in grote vaten genaamd ‘washbacks’ overgezet. Washbacks zijn traditioneel gezien gemaakt van grenen of hout. Tegenwoordig zijn ze vaak van roestvrijstaal, waardoor ze makkelijk te reinigen zijn en minder onderhoud nodig hebben.

Alcohol

Nu is het tijd om alcohol te creëren: aan de wort wordt gist toegevoegd. De gist zet suiker om in alcohol. Tijdens het gisten ontstaan esters die de smaak aan de whisky geven. Esters zijn specifieke organische verbindingen die eigen geuren en smaken hebben, bijvoorbeeld appel of aardbeien.
Naast alcohol, zorgt gist ook voor warmte en kooldioxide. Dit product heet ‘wash’ en is een soort zuur bier dat 7-10% alcohol bevat.

Wash

Het maken van wash wordt doorgaans door de distilleerderij zelf gedaan, zodat zij controle hebben over de kwaliteit van het product. Het vergistingsproces duurt ongeveer 42-90 uur. Heeft het dan echt 90 uur nodig? Nee, eigenlijk niet. Maar ook de medewerkers van de distilleerderij hebben wel eens weekend ;-). Echter: soms kan een langere vergistingsduur een keuze zijn: er ontstaan esters die we als bloemen- en fruitgeuren waarnemen.

De keuze voor de gist is belangrijk voor de uiteindelijke smaak van whisky. Je merkt inmiddels dat elke fase van het productieproces elementen bevatten die de uiteindelijke smaakbeleving van de whisky beïnvloeden (water, gist).

Volgende week gaan we verder met fase 4: het distilleren.

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes