Smaakprofielen

Smaakprofielen

smaakprofielen

Whisky kent heel veel diverse soorten varianten, leeftijden en smaken. Tussen al die verschillende soorten is het lastig om een keuze te maken welke whisky bij jou in de smaak valt en die de kenmerken heeft waar jij van smult.

Om te weten in welke hoek jij je favoriete whisky kunt vinden, zijn de whisky’s vaak gelabeld met een smaakprofiel. Dit geeft je een eerste houvast om een keuze te kunnen maken.

Wij hebben de whisky’s in onze pakketten gecategoriseerd in 4 smaakprofielen:
– Zacht & Bloemig
– Mild & Fruitig
– Vol & Kruidig
– Rijk & Rokerig

Je kunt het smaakprofiel op het etiket van het whiskyflesje vinden:

Zacht & Bloemig

Meestal een vriendelijke, frisse en subtiele whisky die een zachtheid kent die (vaak) door beginnende whiskydrinkers gewaardeerd wordt. Deze whisky’s zijn makkelijker drinkbaar. Smaken die vaak naar voren komen zijn vanille, honing, zoet fruit (bijvoorbeeld mandarijn of citrusvruchten) en je kunt regelmatig notige tonen proeven.

Mild & Fruitig

Whisky’s waar de aangename smaken van fruit sterk naar voren komen. Rood fruit, abrikoos, toffee, appel en gember zijn voorbeelden van kenmerkende smaken in deze whisky’s. Ze bevatten een goede balans tussen deze zoete en fruitige kenmerken.

Vol & Kruidig

Vaak scherp, vol met kruiden en karakter. De whisky met dit smaakprofiel heeft een volle, rijke smaak. Het wordt vaak gekenmerkt met tonen van gedroogde noot, kaneel, peper en kruidnagel. Maar ook rozijnen en marsepein kun je proeven. Deze whisky’s kunnen soms droog aanvoelen en vaak worden ze niet als zoetig ervaren maar juist complexer.

Rijk & Rokerig

De naam typeert het al: deze whisky’s zijn intens, rokerig en rijk aan smaak. De rokerige, turfachtige tonen zijn vaak op de voorgrond en de whisky heeft vaak een lange afdronk. Je proeft het dus nog lang na. Whisky’s met dit smaakprofiel kennen vaak maar 1 mening: je vindt het lekker of juist helemaal niet.
Maar proef je een echte turfachtige smaak en vind je dit maar niks? Schrijf dit smaakprofiel dan niet meteen af, want ook binnen dit profiel zijn diverse varianten te vinden en wie weet vind je een versie die jou wel bevalt.

Nieuwsgierig naar jouw favoriete smaakprofiel?

Wij stellen onze producten zorgvuldig samen met een divers aanbod aan smaakprofielen. Bovenstaande omschrijvingen zijn slechts ter indicatie; een whisky kent zoveel facetten en ieder persoon heeft zo zijn eigen voorkeuren en interpretaties. Sommigen vinden een whisky zacht, terwijl anderen deze als scherp ervaren. Over smaak valt niet te twisten!

Met onze pakketten ontdek je de vele smaken van whisky. Laat je uitdagen!

Wil jij weten welk smaakprofiel het beste bij je past? Bestel een pakket en word een whiskykenner!

In onze whiskyshop kun je op basis van bovengenoemde smaakprofielen de bijbehorende whisky (na)bestellen.

Maaike Smit Red Warrior

Maaike Smit