Talisker 10 Years en eten

Talisker 10 Years en eten

Talisker 10 en eten

Talisker 10 en eten

De Talisker 10 jaar oude single malt is al enige tijd een van mijn favoriete whisky’s. Al bij het ruiken van de drank herken ik de zilte geur, maar ruik ik ook iets van fruit en met name appels. De smaak is mooi in balans tussen de rook, het ziltige en het fruitige. Waar ik gek op ben is een lange afdronk, en ook die levert de Talisker 10.

Dit is er een die mij altijd wel smaakt. Niet zo gek dat deze uitvoering van Talisker diverse prijzen won. Tijdens een etentje bij de Hielander in Alkmaar kreeg ik de Talisker 10 te drinken bij Haggis. Sterker nog, je krijgt een klein beetje extra om over de Haggis te gieten. Een heerlijke combinatie, een die mij heeft doen zoeken naar meer combinaties die ik hier met je ga delen!

Zalmtoastje

Talisker en zalm

Dit is de combinatie die je online het meest tegenkomt. Het gaat hier overigens om gerookte zalm. De vettigheid van de zalm en de lichte rooksmaak laat zich goed combineren met Talisker. 

Je kan de zalm op verschillende manieren combineren met de whisky. Als je liever de whisky drinkt zijn toastjes (donkere of volkoren heeft mijn voorkeur) met gerookte zalm een prima combinatie. Wil je alleen een hint van whisky, dan kun je de gerookte zalm besprenkelen of benevelen met whisky. Een combinatie die ook van niet-whiskydrinkers een goede recensie krijgt, zoals mijn moeder en vriendin.

Talisker en kaas

Sinds een jaar of wat ben ik gek op borrelplankjes met kaas, worst en olijven. Het is lekker om daar een whisky bij te drinken. De Talisker is goed te combineren met sommige soorten kaas. Ik heb gemerkt dat de kaas zelf ook een stevige smaak moet hebben, anders gebeurt er niet veel qua smaak.

Schimmelkaas en Talisker is een goede match, wel vind ik een wat mildere schimmelkaas beter matchen dan bijvoorbeeld Roquefort. Geen fan van schimmelkaas? Probeer dan eens een lang gerijpte kaas, een 1000 dagen kaas bijvoorbeeld. Die bevat zoutkristallen die de smaak van de whisky goed uit laten komen. Het vettige van de kaas zorgt ervoor dat de smaak langer blijft hangen.

Talisker en oesters

Dit was voor mij de grootste verrassing. Ik ben namelijk geen fan van oesters, maar deze combinatie sla ik niet af. Ook hier kun je de drank en het eten op verschillende manieren combineren. Je kan simpelweg een glas Talisker drinken bij de oesters, of de oesters besprenkelen met de drank voor een meer subtiel effect. Dat laatste heeft mijn voorkeur. De smaakcombinatie wordt subtieler en het ontbreekt mij aan de juiste woorden om te beschrijven wat je precies proeft. Dit is er eentje die je gewoon zelf moet proberen.

Talisker en chocolade

Whisky en chocolade zijn sowieso een droomcombinatie, mits je goede chocolade koopt. Goede chocolade is niet goedkoop (mij is ooit op een beurs verteld dat pas vanaf 5 euro je kan beginnen te spreken van goede chocolade). De chocolade mag niet te veel suiker bevatten, het moet dus puur zijn en voor mij niet minder dan 80% cacao bevatten. Begin met een slok whisky die je laat rusten in je mond voor je hem doorslikt. Neem een stukje chocolade in je mond en laat het smelten op je tong, proef wat er gebeurt en slik de chocolade door. Herhaal dit proces en laat ons weten wat je proeft!

Meer combinaties

Dit zijn enkele van mijn favoriete combinaties met de Talisker 10, maar er zijn natuurlijk nog veel meer combinaties mogelijk. Smaak is bovendien zeer persoonlijk, ga dus vooral op zoek naar wat jij lekker vindt en als je dan een gouden combinatie hebt gevonden, laat maar horen!

Dennis Breet