Verrassende whiskylanden

Verrassende whiskylanden
banner van Kavalan
Kavalan Distilleerderij

Verrassende whiskylanden

Denk je aan whiskylanden, dan denk je al snel aan Schotland, Ierland, Japan of Amerika. Maar whisky is booming en niet alleen in deze traditionele landen. In dit artikel vind je een aantal verrassende whiskylanden terug!

India

Waarschijnlijk niet het eerste land dat je in dit lijstje verwachtte, maar whisky is zeer populair in India. Doordat India voor een lange tijd onderdeel was van het Britse Koninkrijk, is het niet zo gek dat de Indiërs al vroeg kennis maakten met whisky. De whisky stond vroeger in India bekend als een drank voor de elite. Naarmate de whisky betaalbaarder werd, begon de grote massa in India de whisky te omarmen.  

Op dit moment staat India zelfs bovenaan in het lijstje van de meeste whiskydrinkers ter wereld. De Indiërs drinken voornamelijk goedkopere whisky’s die in India geproduceerd worden. In India worden ook hoogstaande whisky’s gemaakt voor de export en recent ook prijzen hebben gewonnen. Denk bijvoorbeeld aan Amrut, Paul John of Rampur.

Taiwan

Als je het over Taiwanese whisky hebt, heb je het al snel over Kavalan. Door het warme klimaat hebben de whisky’s minder tijd nodig om te rijpen en tot een goede smaak te komen. Nadeel is echter dat de whisky ook een stuk sneller verdampt ten opzichte van Schotse whisky. Gemiddeld 15% tegen 2% in Schotland. Kavalan heeft al diverse awards binnengesleept als de beste whisky van de wereld. Een aanrader dus!

Duitsland

Duitsland staat bekend om Bratwurst en bier, maar heeft ook al ongeveer 150 whiskydistilleerderijen. Een van de topdistilleerderijen is Glen Els. De meest verkochte fles van Glen Els is The Journey. Dit is een whisky met een licht rokerige smaak. Hoe ze die rokerige smaak creëren? De Duitsers gebruiken voor The Journey geen turf maar een mix van beuken en elzen om hun gerst te drogen.  Dit geeft ook daadwerkelijk een andere smaak af dan de Schotse geturfde whisky’s.

Andere bekende Duitse whisky’s zijn Slyrs en Blaue Maus.

Frankrijk

De Fransen staan bekend als de grootste Schotse single malt whisky drinkers. Toch hebben ze in het land ook een flink aantal whiskydistilleerderijen staan. De Fransen staan natuurlijk bekend om hun Cognac, Armagnac en Calvados, maar door de grote druifluis plaag in de 19e eeuw moest men overstappen op iets anders. De Cognac werd ingeruild voor whisky en sindsdien zijn de Fransen helemaal verknocht aan deze drank. Een aantal grotere distilleerderijen zijn Glann Ar Mor, Brenne en Warenghem (de maker van Armorik).

Nederland

Ook in Nederland zijn een flink aantal distilleerderijen te vinden. Waar van oudsher de kruidenbittertjes en de jenevers beroemd en berucht waren, wordt er nu ook al best wat whisky gemaakt. Al van Millstone gehoord? Nee? Dan vast wel van Zuiddam! Zuiddam Distillers is een zelfstandige distilleerderij die hun producten nog op ambachtelijke wijze maakt. De whisky die zij maken heet Millstone, dat verwijst naar de Nederlandse molens die het graan malen dat voor de whisky gebruikt wordt.

Wellicht is Frysk Hynder een bekendere naam van een Nederlandse whisky? Fyrsk Hynder verwijst naar het Friesch paard. Deze single malt whisky wordt gedistilleerd in Bolsward door de Us Heit distilleerderij sinds 2002. De whisky ligt op vaten uit Frankrijk, Portugal en Spanje. De eigenaar wil per se dat de whisky 3-5 jaar rijpt op wijn, cognac, port of sherryvaten.

Zweden

Zweden kent een handvol distilleerderijen, waarvan de bekendste misschien wel Mackmyra is. Een van de oprichters vroeg zich in 1999 af waarom er geen whisky distilleerderijen in Zweden waren. Niemand kon zijn vraag beantwoorden. Daarom is hij samen met vrienden een Zweedse distilleerderij begonnen: Mackmyra.

Mackmyra is enkel gemaakt van Zweedse ingrediënten: ze hebben toegang tot zeer puur natuurlijk water, de granen ontwikkelen zoetige tonen en de vaten zijn gemaakt van Zweeds eikenhout. Dit hout is robuuster dan Amerikaans eiken en zal over het algemeen meer kruidigere en zoetere tonen afgeven.

Mackmyra heeft een klimaatvriendelijk distilleerderij gebouwd van wel 35 meter hoog: The Gravity Distillery. In het distilleerproces maken ze gebruik van de zwaartekracht door boven te beginnen en onder te eindigen. Zo gebruiken ze minder energie dan een andere distilleerderij.

België

België het land van de speciaalbieren? Think again! België heeft een aantal prima distilleerderijen. Wellicht de meest bekendste is Belgian Owl.

Toch zijn er ook een aantal bierbrouwerijen die hun bier stoken tot whisky.

Zo heeft brouwerij Moortgat (bekend van het biermerk Duvel) in 2006 een hoeveelheid bier gedistilleerd en laten rijpen in eikenhouten bourbon en sherryvaten. In 2009 kwam hier een beperkte oplage van op de markt: ‘Duvel Distilled’. Een ander biermerk die bier is gaan stoken tot whisky is Gouden Carolus. Naast de brouwerij was ook een stokerij van granen en jenevers in de handen van de familie. De toenmalige eigenaar heeft beide familietradities samengevoegd en een whiskylijn opgezet: de Gouden Carolus Single Malt.

Noord-Korea

Vrij opmerkelijk whiskynieuws begin deze maand: Noord-Korea komt met een eigen whisky op de markt! Als je de diverse media leest moet deze veel op Johnnie Walker lijken, zowel qua smaak als qua uiterlijk van de fles met de schuine etiketten. Door de huidige politieke situatie is de kans echter vrij klein dat deze whisky binnen korte tijd buiten Noord-Korea te koop is. Maar wel een echt collectors item dus! Mocht je aan deze whisky kunnen komen, laat het ons weten, want wij hebben interesse!

Wil je ook whisky’s uit andere landen ontdekken? In onze pakketten hebben we ook regelmatig whisky’s uit de minder bekende landen zitten!

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes