VIERKANTEN VAT

VIERKANTEN VAT

Vierkanten vat

Traditioneel hebben de vaten waarin whisky wordt gerijpt een ronde vorm. Echter, de vraag naar andere varianten is steeds meer in opkomst. Distilleerderijen zijn altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Ze willen de smaakgrenzen verleggen om jou te kunnen voorzien van nieuwe smaaksensaties. Door de op maat gemaakte vaten kunnen ze hun whisky verfraaien met een geheel eigen stijl.

De Zweedse Master Cooper Johan Thorslund werd uitgedaagd om een vierkanten vat te creëren. De uitdaging begon tijdens een vriendschappelijke discussie met Roger Melander, distilleerderijmanager van High Coast Distillery (voorheen Box Distillery) in Zweden en Jan Roth, voormalig manager van High Coast Distillery.
Hij nam de uitdaging met beiden handen aan!

Thorslunds’ vierkanten vat heeft een inhoud van 40 liter en is gemaakt van Zweeds eiken.

Naast het aanpassen van de vorm, heeft Johan Thorslund ook geëxperimenteerd met het blakeren en verkolen van de (binnenzijde van) het vierkanten vat. Dit tevens in opdracht van distilleerderijmanager Roger Melander. “High Coast Distillery is mijn meest veeleisende klant,” aldus Johan. “Wanneer ik ze laat kiezen tussen de blaker-niveaus licht, medium of zwaar, dan vraagt Roger mij of ‘medium plus’ ook mogelijk is. Natuurlijk kan ik dat.

De Schotse wetgeving verplicht de whisky te laten rijpen op eikenhout. De Irish Whiskey Act (1980) is ruimdenkender: in Ierland is de regel dat whisky gerijpt moet worden op hout. Dit geeft de distilleerderijen meer vrijheid om te experimenteren. De Ierse Midleton Distillery (bekend van o.a. Jameson, Redbreast en Greenspot) is bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in kastanjehout.

Wij zijn benieuwd naar de nieuwe ontdekkingen!

Maaike Smit Red Warrior

Maaike Smit