W(k)ater: wees verstandig

W(k)ater: wees verstandig

W(k)ater: wees verstandig!

DRINK WATER

Het drinken van whisky, en dus alcohol, kan soms een vervelende bijwerking hebben: je hebt een kater. Wat is een kater precies? En het meeste belangrijk: hoe voorkom je het?

We kunnen er niet omheen: met het drinken van whisky heb je een risico op het krijgen van een kater: je hebt hoofdpijn, voelt je misselijk en vermoeid.
Alcohol (ofwel Ethylalcohol of Ethanol) is een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof met een zwakke geur. Alcohol lost goed op in water. Het wordt makkelijk in het bloed opgenomen en gaat daarna eerst naar de delen van het lichaam die water bevatten.

Drink water!

Een grote aanrader bij het drinken van (meerdere) whisky’s op een avond is het drinken van water naast je whisky. Je kunt zo de smaken tussen de whisky’s weer wat neutraliseren, maar het meest belangrijk: het helpt tegen een kater de volgende dag.

Met het drinken van alcohol creëer je een vochttekort in je lichaam. Dit tekort moet goed worden aangevuld door het drinken van water.
Houd jezelf aan de volgende regel: drink tegenover 1 glas whisky, 1 glas water.

Heb je je netjes aan de 1:1 regel gehouden en ga je slapen? Zorg dan je ook voor het slapengaan nog wat glazen water drinkt! Je lichaam heeft een drukke nacht voor de boeg; het moet je lichaam weer zuiveren van de giftige stoffen die alcohol bevatten. Extra vocht kan je helpen een kater te voorkomen.

‘don’t drink more, drink better’

Let op elkaar en wees verstandig. Slaìnte!

Bronnen: jellinek.nl; ‘whiskykenner word je zo!’(2017, Guidot)

Maaike Smit Red Warrior

maaike Smit