Whisky en muziek

Whisky en muziek

Whisky gemaakt door je favoriete band

Whisky is al jaren een inspiratiebron voor muzikanten. Van oude folkliedjes tot hedendaagse popsongs; er is vaak over whisky gezongen. Dit millennium namen sommige artiesten hun voorliefde voor whisky naar een ander level: ze brachten hun eigen whisky uit. En dat zijn niet de minste artiesten geweest.

Rolling Stones

Om het 50-jarig jubileum van de Stones te vieren in 2012, bracht Suntory een Stones whisky uit. De vaten die werden gebruikt, kwamen uit een aantal belangrijke jaren van de band. Van deze whisky zijn slechts 150 flessen gemaakt, met een retail prijs van 6300 dollar.

Om het 18-jarig jubileum te vieren van hun album Glory to the Brave, bracht de Heavy metalband Hammerfall een 18-jarige whisky uit in 2015. De whisky is gemaakt door een distilleerderij uit de Speyside, maar er is helaas niet bekend welke dit is geweest.

The Pogues

De Ierse band The Pogues hebben in 2015 een eigen Ierse whiskey op de markt gebracht. Deze whiskey betrof een blend van 50% graan en 50% single malt. Later volgde naast deze blend ook The Pogues Single Malt Whiskey. Een whiskey die 3 keer gedistilleerd is en gerijpt heeft op Bourbon vaten.

Motorhead

Lemmy van Motorhead staat erom bekend dat hij niet vies was van een drankje. In samenwerking met de Zweedse distilleerderij Mackmyra bracht hij een limited edition whisky uit. “Het leven is minder pijnlijk met Motorhead Whisky” was hetgeen wat Lemmy er over te zeggen had. Helaas overleed hij een paar maanden nadat deze whisky was uitgebracht.

Omdat Lemmy zijn favoriete drankje een Jack Daniels met cola was, bracht Jack Daniels een paar weken na zijn dood een whisky uit die werd opgedragen aan Motorhead. Het betrof een Single Barrel whiskey en er waren slechts 288 flessen van gemaakt.

Bob Dylan

In mei 2018 bracht Bob Dylan in samenwerking met Marc Bushala de Heaven’s Door whiskey op de markt. Van Heaven’s Door werden drie varianten gemaakt: een Tennessee Bourbon, een ‘double barrel’ whiskey en een rogge whiskey. Het ontwerp van de flessen is gemaakt door Bob Dylan zelf.

Metallica

In samenwerking met Dave Pickerell, bracht Metallica in 2018 hun eigen whiskey op de markt: Blackened, vernoemd naar een nummer van Metallica. Tijdens het rijpingsproces worden de vaten getrakteerd op de muziek van Metallica. Het nummer Blackened wordt vol aangezet en volgens de band heeft dit een positieve invloed op de smaak. De whisky zou hierdoor dieper de nerven van het hout in gaan en pikt zo meer smaak op. Dave Pickerell noemt dit speciale rijpingsproces ‘Black Noise’.

Scorpions

Mackmyra heeft niet alleen met Motorhead een whisky op de markt gebracht, in 2018 bloeide er een samenwerking met de Duitse band de Scorpions op. Een whisky die op Amerikaans eiken en Oloroso vaten heeft gelegen, maar ook op vaten van Duitse zoete kersenwijn, een subtiele verwijzing naar de herkomst van de band.

Jesper Kordes Red Warrior

Jesper Kordes